Izlet na izvor Gacke 05.07.2024.

Dana 05. srpnja 2024. godine, članovi Udruge invalida rada grada Varaždina (33 člana), zajedno s članovima 5. mjesne podružnice Udruge Matice umirovljenika Varaždin (22 člana), proveli su zajednički izlet u Liku na vrela rijeke ponornice Gacke.

Na izlet smo krenuli autobusom, koji nam je bez naknade osigurala Varaždinska Županija, po odobrenju župana Anđelka Stričaka kome smo iskreno zahvalni.

Putovanje je otpočelo sa parkirališta ispred groblja Varaždin u 06:00 sati i završeno je u 19:20 sati istog dana.

Vožnja autobusom bila je ugodna na zadovoljstvo svih putnika. Usput smo koristili odmorišta za osvježenje i toaletne potrebe, te konzumaciju hrane i vode koju smo ponijeli sa sobom.

Dolaskom u mjesto Sinac, iskrcali smo se iz autobusa i obišli vrelo rijeke Gacke, te mlinove koji nisu u funkciji, ali postoje kao svjedoci na neka prošla vremena, kada se obrada žitarica obavljala na kamenom kolu mlina. Obzirom da nismo imali organizirani zajednički ručak, nije ni bilo potrebe za korištenje usluga lokalnog restorana, pizzerie i kafića, koji su bili zatvoreni.

Nakon sat vremena autobusom smo nastavili ka Korenici i restoranu Macola, gdje smo se zadržali na ručku.

Potom smo krenuli u Rastoke kod Slunja, gdje se dio umirovljenika opskrbio svježe mljevenim brašnom, uz kratak odmor od pola sata.

Daljnje putovanje nastavili smo do predgrađa Karlovca u mjesto Turanj, gdje se vodio Domovinski rat za obranu grada Karlovca. Dio putnika je obišao Muzej Domovinskog rata. Ujedno smo pola sata iskoristili za kratak odmor uz kavicu i porazgovarali o dojmovima s izleta.

Završetak izleta je bio na parkiralištu kod groblja u Varaždinu, uz neskriveno zadovoljstvo viđenim i doživljenim.

Sastavio: Tramburovski Stevan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)