ŠTO UČINITI AKO STE POZITIVNI NA KORONAVIRUS?

Obzirom na povećanje broja zaraženih u Hrvatskoj, HZJZ objavio je nove upute za sve one koji su pozitivni ili su bili u kontaktu osobe koja je pozitivna

Obzirom na povećan broj oboljelih u Hrvatskoj, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute za sve one koji su pozitivni ili su bili u kontaktu osobe koja je pozitivna

Dobio sam pozitivan nalaz na COVID-19

 • – Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana. Dodatne informacije o kućnoj izolaciji tijekom bolesti COVID-19 možete naći ovdje.
 • – Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i Vaš liječnik ne radi i sl.). Liječnik će vam dati upute o izolaciji te po potrebi otvoriti bolovanje.
 • – Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne), odmah obavijestite svojeg poslodavca odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite, koji će potom kontaktirati teritorijalno nadležnog epidemiologa radi procjene potrebe daljnjeg postupanja unutar kolektiva.
 • – Ostanite u izolaciji 10 dana, pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije. Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati na COVID-19 (izuzetak su teški klinički oblici COVID-19 i imunokompromitirani bolesnici).
 • – Obavijestite svoje bliske kontakte o svojoj bolesti odnosno pozitivnom nalazu na COVID-19 te ih uputite da se jave svojem izabranom liječniku radi karantene (samoizolacije). Trebaju biti u karanteni 10 dana od zadnjeg kontakta s Vama, npr. ako ste sa osobom bili u kontaktu 5. listopada, tada je osoba u karanteni do 15. listopada, te 16.listopada osoba nastavlja svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene nije razvila nikakve simptome bolesti.
 • – Bliski kontakti su sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti (odnosno od uzimanja brisa ako nemate nikakve simptome bolesti, a nalaz brisa je pozitivan na SARS-CoV-2) pa sve do trenutka Vašeg odlaska u izolaciju.
 • – Pripremite popis bliskih kontakata za poslati nadležnoj epidemiološkoj službi (nabolje e-mailom) ako joj zatreba.

Podaci o bliskom kontaktu:

 • – ime i prezime, adresa, kontakt telefon/mobitel
 • – opis kontakta (datum, mjesto, vrsta i trajanje kontakta)
 • – radno mjesto/zanimanje (posebno važno ako se radi o zaposlenima u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi tj. Domovima za starije i nemoćne).

Prijatelj ili kolega s posla mi je javio da ima COVID-19 i da sam njegov bliski kontakt

 •  Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana.
 •  Obavijestite svojeg izabranog liječnikatelefonom ili e-mailom (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i Vaš liječnik ne radi i sl.).
 • – Vaš će liječnik uzeti osnovnepodatke o oboljeloj osobi sa COVID-19čiji ste bliski kontakt radi provjere (uvidom u informatički sustav ili direktnim kontaktiranjem epidemiologa) ipo potrebi otvoriti bolovanje.
 • – Ostanite u karanteni (samoizolaciji) 10 dana od zadnjeg kontaktas oboljelom osobom, pri čemu se dan kada ste zadnji put bili u kontaktu računa kao nulti dan, a sljedeći dan je prvi dan karantene. Npr. ako ste sa oboljelom osobom bili u kontaktu 5. listopada, zadnji dan karantene je 15. listopada, te 16. listopada možete nastaviti sa svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene/ samoizolacije niste razvili nikakve simptome bolesti.

Izvor: https://www.hzjz.hr/