PORUKA PREDSJEDNIKA SOIH-a POVODOM MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM

Povodom 03. prosinca Međunarodnog dana osoba s invaliditetom predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Zorislav Bobuš uputio je poruku

Protekle dvije godine svjedočimo još neravnopravnijem položaju osoba s invaliditetom u društvu. Naime, COVID-19 ogolio je prepreke i nejednakosti s kojima se suočava preko pola milijuna osoba s invaliditetom u RH. Osobe s invaliditetom pogođene su nepovoljnim zdravstvenim, društvenim i gospodarskim učincima pandemije koja pojačava nejednakosti i proizvodi nove prijetnje.

Inkluzivni odgovor na COVID-19 i oporavak od pandemije traži vodstvo samih osoba s invaliditetom, stvaranje partnerstva, borbu protiv nepravde i diskriminacije, pristup novim tehnologijama i jačanje institucija kako bi se stvorio inkluzivniji, pristupačniji i održiviji svijet nakon COVID-19. Upravo na to se odnosi i ovogodišnja tema Međunarodnog dana osoba s invaliditetom”Vođenje i sudjelovanje osoba s invaliditetom prema inkluzivnom, dostupnom i održivom svijetu nakon COVID-19″, a koja je u skladu s paradigmom osoba s invaliditetom “Ništa o nama, bez nas!” i ukazuje na potrebu da se osobe s invaliditetom uključe u sve razgovore, partnerstva, oblike suradnje i razvoj politika. Također, inkluzija je glavni prioritet i Programa održivog razvoja do 2030. u kojemu se naglašava ne samo obveza da nitko ne bude izostavljen već i dogovor da se dopre najprije do onih u najvećoj potrebi.

Stvaranju budućnosti u kojoj su svi uključeni zasigurno će doprinijeti i nova strategija – Unija ravnopravnosti: Strategija o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021.–2030. u kojoj se ističe nužnost poštivanja i provođenja načela Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom i Programa održivog razvoja do 2030. te reforme javnih politika na globalnoj razini kako bi one postale uključivije i kako bi osigurale da prava svih osoba, a posebno prava osoba s invaliditetom, ostanu temelj odgovora na pandemiju bolesti COVID-19 i globalnog oporavka.

Primjena novog Nacionalnog plana izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2027. godine koji je u procesu donošenja pruža smjernice za usklađivanje politika djelovanja vezanih uz zaštitu prava osoba s invaliditetom u raznim područjima života i djelovanja te pripadajućeg Akcijskog plana izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2024. godine doprinijet će stvaranju inkluzivnije zajednice.

U iščekivanju smo pozitivnih promjena koje će osobama s invaliditetom donijeti i za 2023. godinu najavljeni Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnim pomagačima na kojima je pokret osoba s invaliditetom inzistirao prethodnih godina. Oba zakona pridonijet će značajnom unapređenju položaja osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom prilika je da se ukaže na teškoće u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom, ali i da se podsjetimo kako su osobe s invaliditetom i njihovi predstavnici bili i ostali pokretači promjena politika invaliditeta diljem svijeta. Stoga ovu godinu završavamo jedinstvenim stavom pokreta osoba s invaliditetom vezanim za najavljene izmjene Zakona o socijalnoj skrbi koje će, bude li usvojen, nepravedno zakinuti osobe s invaliditetom, doprinijeti daljnjem porastu njihova siromaštva te izolaciji, marginalizaciji i isključivanju iz društva i tržišta rada.

Potrebni su nam svi, uključujući osobe s invaliditetom, na brodu kako bismo postigli ciljeve održivog razvoja. Diljem svijeta osobe s invaliditetom i njihove reprezentativne organizacije poduzimaju akciju kako bi realizirali poziv: „Ništa o nama, bez nas“.

Na ovaj Međunarodni dan osoba s invaliditetom pozivamo Vladu, predstavnike jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ostale dionike da pridonesu potpunoj primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, povećaju dostupnost i uklone pravne, društvene, ekonomske i druge prepreke, uz aktivno uključivanje osoba s invaliditetom i njihovih reprezentativnih udruga.

Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)