MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA – 01. LISTOPADA

Danas, 01. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Ovaj je dan utemeljen radi podizanja svijesti javnosti o problemima s kojima se starije osobe svakodnevno susreću

Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je 14. prosinca 1990. godine Odluku (45/106) prema kojoj se 01. listopada obilježava Međunarodni dan starijih osoba, s ciljem jačanja podrške osobama starije dobi.

Starost nije bolest, već je starost životno razdoblje povezano s dobi iznad 65 godina. Starenje počinje od začeća i traje do smrti kao prirodan proces koji stalno napreduje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu živi približno jedna milijarda ljudi u dobi iznad 60 godina, a daljnja predviđanja ukazuju na porast broja osoba starije dobi (iznad 65 godina) i do dvije milijarde do 2050. godine. Udio osoba starije dobi u svijetu sve je veći pa postaje globalni trend zbog kojeg se sve više mijenjaju društveni i ekonomski odnosi.

Starenje populacije u 21. stoljeću postaje javnozdravstveni prioritet jer je starijim osobama potrebno omogućiti što duži životni vijek u dobrom zdravlju. Funkcionalno sposobna i zdrava osoba starije dobi može biti koristan član zajednice i potencijal za prijenos umijeća, vještina i radnog iskustva na mlađu dob.

Prema procjeni u Republici Hrvatskoj živi oko 765 000 starijih osoba od 65 i više godina. Prosječna dob stanovnika su 42 godine pa Republika Hrvatska spada u jednu od najstarijih nacija Europe. Sve se više nameće pitanje novih modela zdravstvene zaštite i skrbi o starijim osobama, a ulaganje u zdravo starenje postaje neizbježno zbog održivosti mirovinskog sustava.
Svjetska zdravstvena organizacija definira „zdravo starenje“ kao proces održavanja zdravlja i funkcionalne sposobnosti, koji omogućava blagostanje u starijoj dobi i u sredini koja podržava njihovo samostalno socijalno uključivanje, dostojanstveno, bez predrasuda i diskriminacije. Osnove za zdravo starenje postavljaju se u mlađoj životnoj dobi pozitivnim zdravstvenim ponašanjem. Najčešće zdravstvene poteškoće koje se javljaju u starijoj dobi vezane su uz kronične nezarazne bolesti (visoki krvni tlak, dijabetes, ozljede i dr.), uz prateće promjene koje zahvaćaju i druge organe (vid ili sluh). Pojavom oboljenja COVID-19 u 2020. godini starije osobe trebaju biti posebno zaštićene od širenja zaraze koronavirusom poštujući preporučene epidemiološke mjere.

Hrvatski savez udruga invalida rada veliku pažnju kao i niz programskih aktivnosti usmjerio je prema starijim osobama, posebno invalidima rada, ali i ostalim osobama s invaliditetom kako bi poticao na aktivno starenje te povećao kvalitetu života i socijalne uključenosti osoba starije životne dobi. Aktivno starenje potičemo cjeloživotnim učenjem, predavanjima o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, pravnim savjetovalištem, pravovremenim informiranjem, kreativnim radionicama…. Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog prosperitetnog društva koje cijeni njihov dosadašnji doprinos, kao i osobno dragocjeni potencijal prenošenja stečenih umijeća vještina i radnog iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)